Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Overzicht risico's

Onderstaande tabel geeft de risico's weer met de grootste financiële gevolgen.

Bedragen * € 1.000,-

Kans

Minimale omvang

Maximale omvang

Reserve

1.

Corona
De volledige impact van de virusuitbraak is niet te bepalen, zeker de vervolgimpact de komende jaren.

Hoog

500

4.100

Algemeen

2.

Externe fraude
Ongewenste toegang van buiten in de informatiesystemen van onze organisatie.

Midden

500

2.500

Algemeen

3.

Verhoogde eisen basisadministraties
De kwaliteit van het beheer van de basisregistraties is onvoldoende. De eisen hieraan gaan omhoog. Hierdoor voldoen we wellicht niet aan de wettelijke eisen en negatieve oordelen van inspecties en audits van externe toezichthouders.

Hoog

500

2.500

Algemeen

4.

Blijvende toename van zorgkosten jeugd/Wmo
De uitgaven in het sociaal domein kennen landelijk en in Medemblik een stijgende lijn. Er is een risico dat de stijging van de uitgaven hoger is dan begroot.

Midden

500

2.500

Algemeen

5.

Garantstelling HVC
Aandeelhouders van HVC staan garant voor leningen die HVC is aangegaan.

Laag

500

15.000

Algemeen

6.

Verblijfsbelasting arbeidsmigranten
We hebben nog niet alle bedden in beeld. Hierdoor kunnen we niet alle bedden aanslaan waarop de begrote ontvangsten zijn gebaseerd. 

Midden

250

500

Algemeen

7.

Informatiehuishouding niet op orde
Op dit moment worden documenten en andere informatie niet volledig opgeslagen op de juiste plaatsen.

Midden

250

500

Algemeen

8.

Niet kunnen voldoen aan wettelijke verplichting Boom Veiligheid Controle
Zonder controle zijn wij aansprakelijk voor mogelijk geleden schade. Een fors deel van onze bomen (rond 40% / normaal 5%) heeft een slechte/achterstallige staat van onderhoud.

Midden

250

500

Algemeen

9.

Rechtmatigheid kernsystemen
Juridische procedures en claims door partijen die concurrerende systemen aanbieden. Onrechtmatigheid blijft bestaan totdat wij opnieuw aanbesteden.

Midden

250

500

Algemeen

10.

Onverbindende belastingverordeningen
Door verkeerde ingangsdatum of geen (tijdig) besluit raad.

Laag

500

3.000

Algemeen

De risico’s van de verbonden partijen maken onderdeel uit van onze risico-inventarisatie. Deze risico’s vallen alleen niet binnen deze opsomming. De risico’s zijn terug te vinden in de paragraaf Verbonden partijen.

Toelichting

Ten opzichte van de jaarrekening 2020 staan er nieuwe risico’s in de top 10 welke wij hieronder nader toelichten.

Externe fraude
Processen voor externe toegang bij DeSom worden steeds beter ingeregeld. Technische hulpmiddelen om cyber aanvallen te weren zijn goed op orde. Toch hoor je tegenwoordig nagenoeg dagelijks over DDOS aanvallen, een hacker die de boel plat legt of een gebruiker die een foutieve mail niet herkent en toch op een link klikt. We doen er alles aan om dit te voorkomen maar helemaal waterdicht krijgen is niet mogelijk en dan kan de schade groot zijn en kost het veel tijd om de dienstverlening en systemen weer op orde te krijgen.

Informatiehuishouding niet op orde
De gehele informatiehuishouding dient op orde te zijn gezien nieuwe wettelijke vereisten zoals de Wet Open Overheid en Toegankelijkheidsvereisten. Op dit moment worden documenten en andere informatie nog niet volledig opgeslagen op de juiste plaatsen. We verbeteren dit stapsgewijs maar de te nemen maatregelen zijn groot en dit kost tijd en vergt capaciteit die we niet hebben.

Aanvullende toelichting

Om de begroting voor 2022 sluitend te krijgen, heeft het college dit jaar opnieuw moeilijke keuzes moeten maken.  De onderstaande gevolgen staan niet in de risico top 10 maar willen we wel bij u onder de aandacht brengen.

Budget voor installaties van gemeentehuis
Het College heeft een keuze gemaakt om nieuw beleid niet financieel te vertalen in de begroting. Voor verdere renovatie en vervanging van installaties op het gemeentehuis zijn op dit moment dus geen middelen beschikbaar. Hiermee lopen we  in de toekomst het risico dat bij uitval we acuut wat moeten doen en dan ook middelen vrij moeten maken.

Warme overdracht
De komende jaren verwachten we door vergrijzing een grote uitstroom van medewerkers. Hiermee vervalt een belangrijk blok met kennis. Voor behoudt van deze kennis is een warme overdracht nodig. Dit zorgt voor dubbele lasten, en is nu niet in de begroting opgenomen.

Krapte op de arbeidsmarkt
We hebben moeite met het aantrekken van goede professionals. Ondanks het beschikbaar stellen van extra geld door de raad blijft het lastig om voor alle functies de juiste kwaliteit en invulling te vinden. Hierdoor lopen we het risico op grotere belasting van de huidige formatie, vertraging van werkzaamheden of beperkte dienstverlening.

Negatieve invloed op weerstandvermogen
De algemene reserve en daarmee de weerstandscapaciteit neemt af. Hierdoor komt de ratio weerstandvermogen, de verhouding tussen de beschikbare en de benodigde weerstandcapaciteit onder de afgesproken bodem van 1,0. Er zal gekeken moeten worden hoe we dit weer binnen de afgesproken bandbreedte van 1,0 en 1,4 kunnen krijgen. Enerzijds door risico’s te beheersen en te beperken. Anderzijds door de reserve positie te versterken. Dit laatste kan door ongebruikte bestemmingsreserves op te heffen en door positieve jaarresultaten in de algemene reserve te storten.

Corona

De Gemeente Medemblik heeft de belangrijkste risico’s en onzekerheden naar aanleiding van de corona crisis geïnventariseerd. Het is inmiddels duidelijk dat het virus voorlopig onder ons blijft en dat de gevolgen hiervan ook in 2022 nog merkbaar zijn en daarmee van invloed op de begroting.

De daadwerkelijke omvang is niet duidelijk is, maar als we de ingeschatte risico’s financieel vertalen dan komt het totaal van alle Corona risico’s op nummer 1 in de risico top 10.

De gevolgen voor inwoners, maatschappelijke, culturele en sport instellingen/verenigingen en ondernemers zijn voelbaar. Op landelijk en lokaal niveau zijn hiervoor maatregelen getroffen en is nieuwe regelgeving uitgewerkt.

In de jaarrekening 2020 voorzagen wij financiële gevolgen en risico’s die van toepassing zijn in 2021 voor onze gemeente, naar aanleiding van de corona-crisis. Hiervan verwachten wij dat de onderstaande zaken in 2022 nog steeds van toepassing zullen zijn:    

  • Maatschappelijke voorzieningen, zoals sportaccommodaties/-verenigingen, musea, culturele organisaties, dorpshuizen en MFA’s, kunnen in zwaar weer terecht komen. Het risico bestaat dat deze organisaties hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen, zoals huurbetalingen etc. en organisaties zich bij de gemeente melden voor ondersteuning of failliet gaan;
  • Toename van het aantal uitkeringsgerechtigden: We weten niet wat de hoogte van de rijksbijdrage wordt. De afgelopen jaren hielden we middelen over van de rijksbijdrage (BUIG). Dit hebben we ook zo begroot, de kans is groot dat dit voor een gedeelte weg valt. Of we ook daadwerkelijk in de min zullen uitkomen, is niet te voorspellen. We kijken naar de voorspellingen van WerkSaam, waar we ook onze gegevens op aanpassen;
  • Inkomstenderving van gesubsidieerde instellingen en verbonden partijen, is het weerstandsvermogen van die partijen voldoende dit te kunnen opvangen.
Deze pagina is gebouwd op 11/15/2021 08:44:08 met de export van 11/11/2021 15:49:39